Uitgelicht

Celebration of the Dutch Santa Claus/Mikulás ünnepség hollandosan

December 5-én a holland hagyományok szerint vártuk a Mikulást. Énekeltünk, pepernotokat sütöttunk, verseket írtunk egymásnak és megismertük a holland szokásokat.

On the fifth of December we celebrated Dutch Santa Claus with the class. We sang, baked pepernoten, wrote each other poems and became familiar with the Dutch culture around the tradition.

5 december hebben we Sinterklaas gevierd zoals het in Nederland hoort met de klas. We hebben gezongen, pepernoten gebakken, gedichten geschreven voor elkaar en we hebben de Nederlandse cultuur rond Sinterklaas verkent.

Projektünk Pannonhalmán

  • Februárban kezdünk: Önismereti kurzus az iskolapszichológus támogatásával, szülői részről Baracskai Mónika pszichiáter segíti a projekt létrejöttét. Kik vagyunk? Milyen előítéleteink vannak társainkkal, idegenekkel szemben? Hogyan válhatunk nyitottabbá, érzékenyebbé mások problémái iránt? Digitális kérdőív segítségével készítünk egy állapotfelmérést az osztályról, amit majd, kis csoportokban együtt kiértékelünk, kutatásmódszertani ismeretek elsajátításával. Ehhez csatlakozva Czibere Mária nyelvész csinál a fiúknak egy kis kommunikációs tréninget -Viselkedés- nyelvhasználat és imázs. Mit üzen másoknak a megjelenésünk, a viselkedésünk, hogyan kommunikálhatunk céltudatosabban?
  • A holland és a magyar kultúra kapcsolódása a történelmen, az irodalmon és a művészeteken keresztül. A vallások szerepe a holland társadalomban- vallások és gazdasági élet, vallások és politika, vallások és oktatás összefonódása (a kereskedő és a pap viszonya alapján). Szeretnék néhány osztályban tanító tanárra (Csertán Judit, Komálovics Zoltán, Csordás Zoltán stb.), valamint Szalai Zsoltra és Kees Teszelszkyre számítani.
  • Márciusban kezdődik a következő projekt, amit. Szilika-Iván Emőke szervezi és vezeti a munkát, szívesen vesszük Erdőssy István földrajztanár részvételét. Környezettudatosság és a fenntartható fejlődési célok, cirkuláris gazdaság Hollandiában. Meddig bírja a tengerszint-emelkedést a nagy holland zárógát? A Delta gátrendszer megismerése, a hidrogén mint energiaforrás a földgázról való leállás átmenetében.
  • Áprilisban:Kodály-módszer az oktatásban- az osztály nagy része hangszeres és/vagy néptánc képzésben is részesül, sőt képes arra, hogy koncerten előadjon. A művészi produkciók az örömszerzésen túl az adománygyűjtés egyik lehetőségét is magukban rejtik: ének, hangszeres produkciók és néptánc formájában. Az osztályhoz profi énektanár érkezik, aki megtanítja mindenkinek azokat a népdalokat, amelyek később a színpadi produkciókban is megjelennek. Természetesen ott már csak azok fognak énekelni, akik szeretnének. Nényei Noémit és Lacit szervezi ezt a programot, és a tanórákon folyó néptánc- oktatással együtt előkészíti a kulturális műsort, a Zeneiskola tanárainak közreműködésével.
  • Májusban: Az önkéntes munka helye és szerepe a magyar és a holland társadalomban. Váradi Katit kértük, hogy tapasztalatait ossza meg a fiúkkal egy beszélgetés keretében, sőt, lehetőség szerint szervezzünk egy közös programot a védenceivel. Ennek a kidolgozása még folyamatban van.

Céljaink

  • Nemzetközi kapcsolatok: hogyan tudunk kapcsolatba lépni más nemzettel, kultúrával, mit adhatunk mi Hollandiának? A tinédzserek számára az egyik legfontosabb kérdés: ki vagyok én, milyen értékek fontosak számomra? Egy másik kultúrán, nemzeten keresztül könnyebb felismerni a saját jegyeinket. Ha másokéval összehasonlítjuk nemzeti, vallási és európai identitásunkat, ha a saját bőrünkön tapasztaljuk meg, mit jelent egy másik kultúrában, más szokások, szabályok között élni, könnyebben alakíthatjuk saját értékrendszerünket és a jövőben tudatosabb emberré válhatunk. Megvizsgáljuk, milyen  a keresztény egyházak szerepe a határon túli magyarok életében? Hogyan változnak a vallások a nyugati társadalomban? Milyen értékrendet közvetít a kereszténység napjaink Európájában?
  • Élethosszig tartó tanulás az iskolán kívül: modell a saját életutunk megtervezésére, példamutatás öt különböző témájú projekten keresztül a tanév során. A 21. század kompetenciáinak megismerése: informatikai és kritikai gondolkodás, interkulturális együttműködő készség, vállalkozókedv, társadalmi és kulturális tudatosság, rugalmasság, hiteles magabiztosság stb. Hogyan és mit kutassunk? Módszertani sokszínűség a tudomány világában és azon túl. Prezentációs készségek fejlesztése idegen nyelveken – honlapkészítés, előadások, szponzorokkal való tárgyalások mentén- különböző marketing és kommunikációs technikák feltérképezése és alkalmazása.
  • Szociális kompetenciák fejlesztése: kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás partnerekkel, adománygyűjtő kulturális programok szervezése, a projekt folyamatos kommunikációja helyi, országos és nemzetközi szinten. Mit jelent a protokoll a gyakorlatban? A vendéglátás megszervezése különböző csoportok számára. Közösségépítés: a projekt valamennyi részét az iskola tanárai és a szülők közösen szervezik a tanulókkal.
Maak je website op WordPress.com
Aan de slag